گرایش های مهندسی نفت
در رابطه با گرایش های مهندسی نفت باید گفت: مجموعه کارشناسی مهندسی نفت که دارای چهار گرایش مهندسی اکتشاف نفت، مهندسی مخازن نفت، مهندسی حفاری و مهندسی بهرهبرداری از منابع نفت میباشد.
اساس دروس این رشته در همه گرایش های مهندسی نفت مبتنی بر مکانیک سیالات، دینامیک گازها، ترمودینامیک سیالات، انتقال جرم، اقتصاد مهندسی، سایزمیک و حفر چاه اکتشافی و تطابق زمین شناسی است و هدف آن تربیت مهندسین کارآمدی است که بتوانند روشهای بهینه بهرهبرداری از منابع نفت و گاز را طراحی و اجرا کنند.
در ادامه به صورت مختصر به معرفی گرایش های مهندسی نفت پرداخته ایم.
- مهندسی اکتشاف: این گرایش ارتباط نزدیکی با زمینشناسی دارد. در اولین مرحله کشف حوزههای نفتی انجام میگیرد. مهندسان اکتشاف با بکار بردن شیوههای مختلف (مانند لرزهنگاری) به وجود یا عدم وجود نفت پی میبرند.
- مهندسی حفاری: از لحاظ فنی، حفاری اکتشافی، استخراج و تزریق چاهها را مدیریت میکند.
- مهندسی مخازن: بهگونهای عمل میکنند که محصول نفت و گاز بهواطه تعیین موقعیت مناسب چاه، سطح میزان استخراج و افزایشدادن روشهای بازیافت نفت، بهینهسازی شود.
- مهندسی بهرهبرداری: که شامل مهندسی زیرسطحی است که اختلال بین مخزن و چاه را مدیریت میکند. وظایف مهندس بهرهبرداری، مشبک کاری، مهارکردن شن، کنترل جریان حفاری نزولی، کنترل تجهیزات حفاری نزولی، ارزیابی کردن روشهای ساختگی انتقال از راه هوا و همچنین انتخاب سطح تجهیزاتی که جداکننده مایع تولید شدهاند (نفت، گاز طبیعی و آب)، هستند.
دانشجویان این رشته با توجه به گرایش های مهندسی نفت بعد از فارغ التحصیلی قادر به:
1- انجام تحقیقات زمین شناسی برای بکارگیری بهترین روش حفاری
2- طراحی طرح چاه
3- توسعه ابزار و ماشین آلات و تجهیزات مورد استفاده برای استخراج
4- شبیه سازی و مدل سازی مخزن
5- مدیریت تیم های مشغول به کار
و … هستند.
تسلط بر زبان انگلیسی به منظور ارتباط و استفاده از منابع دست اول دنیا الزامی است. علاوه بر آن کشور های اوپک نیز علاقمند به جذب مهندسان ایرانی هستند پس این اهمیت زبان انگلیسی را دو چندان می کند.شما به عنوان مهندس نفت می توانید در سازمان ها و شرکت های دولتی وخصوصی حوزه نفت،گاز و پتروشیمی استخدام شوید. برای استخدام در شرکتهای خصوصی، دو موضوع بسیار حائز اهمیت است. تخصص در زمینه مورد نیاز آن شرکت و تسلط بر زبان انگلیسی برای ارتباط با سایر شرکت های خارجی. یکی دیگر از فرصت های شغلی برای این رشته تدریس در دانشگاه و فعالیت ها و کار در آزمایشگاه های نفتی می باشد.
علاوه بر این ها زمینه های جدیدی که مهندسان نفت می توانند بر روی آن ها مطالعه کنند شیل نفت و ماسه های نفتی و هم چنین زمینه های نفت و گاز دریایی است. البته مهندسان نفت می توانند در قسمت زمین گرمایی هم حرفی برای گفتن داشته باشند.